НОЋ ИСТРАЖИВАЧА  http://nocistrazivaca.cpn.rs/o-manifestaciji/

Шта је „Ноћ истраживача“ и од чега се састоји?
Који су основни циљеви?

„Ноћ Истраживача” је покренута први пут на европском нивоу 2005. у оквиру ФП6 програма “Истраживачи у Европи 2005″. Иницијатива, се састоји од једнодневног догађаја који се истовремено одвија у 32 земље Европе у више од 200 градова. Пројекат јавности нуди активности образовно-забавног карактера које омогућавају посетиоцима да употпуне своје знање о истраживачима и да сами истражују уз добар провод последњег петка у септембру.

Основни циљ је да се јавности приближи посао истраживача, као и да се омогући боље разумевање њиховог доприноса друштву. Такође, „Ноћ истраживача“ треба да омогући младима да размотре научну каријеру као једну од опција за будући позив, али и да допринесе глобалном унапређењу радне средине истраживача у Европи.

Шта „Ноћ истраживача“ треба да понуди?

  • Да укључи што ширу популацију, свих година, различитих афинитета, без обзира да ли долазе из науке или не.
  • Да се фокусира на истраживаче као људска бића, и као такав, активно укључи истраживаче у све фазе имплементације.
  • Да понуди избалансирану комбинацију научно повезаних активности (демонстрације, симулације, експерименти …) и фестивалске активности (игре, квизови, такмичења …)
  • Да креира бар један “Европски кутак”, простор у коме ће посетиоци имати прилику да се упознају са европском културом, традицијом…

Циљ Ноћи истраживача у Србији је да скрене пажњу на истраживаче и покаже да су они обични људи са фасцинантним послом, да попут људи других професија, доприносе општем друштвеном и економском развоју. Јавност ће упознати истраживаче у њиховим свакодневним активностима, без тајни и предрасуда да је то компликован и недоступан посао.

Посетиоци ће имати прилику да боље разумеју науку и дођу у контакт са опремом и машинама, али пре свега да имају прилику да се сретну лицем у лице са научницима.

http://nocistrazivaca.cpn.rs/o-manifestaciji/

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s